ELBURG - "Hé, dikke!" Met dit klaterend compliment heeft de nog jonge Frida de kunstenaar Rivera begroet, toen ze hem met een vriendje besloop. Zo gaat althans het verhaal. Op een later moment in haar leven laat de jonge kunstenares, hopend op erkenning, wat schilderijen zien aan de meester, die met zijn muurschilderingen reeds wereldfaam had verworven. Diego Rivera valt als een blok voor haar werk, maar ook voor haar persoon. Er volgden turbulente jaren vol liefde, afwijzing, vreugde en verdriet. En pijn, veel pijn. Frida had al kind al polio gehad, maar een busongeluk sloopte haar lichaam bijna totaal. Ondanks het feit dat ze met houtjes en touwtjes aan elkaar hing, had ze een vruchtbare productie van werken en tevens een turbulent leven.

VIVA LA FRIDA!

Het zal de kunstliefhebbers niet ontgaan zijn. 2021 werd in Nederland het Frida jaar, met maar liefst twee mooie exposities; in het Cobra Museum en nog tot 18 april (!) 2022 in het Drents Museum te Assen. Door de corona-maatregelen van vorig jaar moest het museum helaas langere tijd sluiten, maar gelukkig kon de expositie over Frida verschoven en zelfs verlengd worden. Duizenden mensen hebben het werk van deze inspirerende vrouw al gezien, maar het bezoek kan dus nog steeds. (https://drentsmuseum.nl/frida)

De Culturele Stichting Elburg is verheugd dat ze u nog een inleiding kan bieden op kunst en leven van Frida Kahlo (1907-1954). De inleiding was tijdens de opening van VIVA LA FRIDA! vorig jaar al gepland, maar mocht toen niet doorgaan. Mevrouw drs. Willy Atema is voor de vaste bezoekers geen onbekende meer. Haar lezingen in het Museum Elburg waren altijd een succes en groeiden uit tot een feestelijke traditie. Door haar inspirerende uitleg weet zij onze blik te leiden naar details van de door haar behandelde kunst, maar tevens verklaart zij de culturele en historische context waarin zij ontstond. (https://kunstenkunde.nl)

Mevrouw Atema heeft haar lezing: "FRIDA KAHLO EEN TERECHTE SENSATIE" genoemd en ieder die het werk van deze kunstenares gezien heeft of nog gaat zien, zal deze titel beamen. Tevens zal ieder die mevrouw Atema kent, heel graag naar deze lezing komen!

De lezing vindt plaats op dinsdag 12 april a.s. om 20:00 uur in de refter van Museum Elburg (ingang Zuiderwalstraat).

De toegangsprijs is € 10,00. U kunt reserveren door € 10.00 over te maken op rek.nr. NL57 RABO 0300 6676 98 t.n.v. Culturele Stichting Elburg.

Informatie via de mail: culturelestichtingelburg@gmail.com of telefoon: 0525-690953.

Last minute aan de deur kan ook, maar dan loopt u een risico dat het vol is.