OOSTENDE - Lucinda Brand is de nieuwe wereldkampioene in het veldrijden. De Rotterdamse ontdeed zich in de laatste ronde van landgenoten Annemarie Worst en Denise Betsema en kwam alleen over de finish.


De Nederlandse rensters waren al huizenhoog favoriet en maakten die status waar. Toch ging het in de eerste ronde al mis voor regerend wereldkampioene Ceylin del carmen Alvarado die samen met de Belgische Sanne Cant ten val kwam. Ondertussen werd de toon gezet door de Texelse Denise Betsema die zich duidelijk thuis voelde op het strand en de zanderige ondergrond van Oostende.

Betsema nam zelfs een voorsprong van twaalf seconden op Brand die later gezelschap kreeg van Worst. Samen wisten zij de Texelse in de derde ronde te achterhalen. Worst kwam vervolgens ten val, maar wist zich voor het ingaan van de laatste ronde toch weer bij het tweetal te voegen. Betsema bleek in de openingsfase teveel te hebben gegeven en moest Brand laten gaan. Worst stribbelde nog even tegen, maar na een stuurfoutje ging Brand er toch met de zege vandoor op acht seconden gevolgd door Worst en negentien tellen voor Betsema. Het Nederlandse succes werd nog verder uitgedrukt want achter de Amerikaanse Clara Honsinger pakten Yara Katselijns en Alvarado de vijfde en zesde plaats.