GELDERLAND - Goede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak: momenteel telt Gelderland ruim 203.000 energiezuinige huizen met energielabel A. Dit komt neer op zo’n 36,9% van alle woningen in de provincie, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabel registratie van de RVO. Lokaal zijn er wel grote verschillen. De duurzaamste Gelderse gemeente is Barneveld: hier heeft zelfs bijna de helft van de woningen energielabel A.

“Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en hebben meestal een duurzame energiebron”, legt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer.

Op landelijk niveau heeft momenteel 34,5% van de woningen energielabel A. In Gelderland ligt dit percentage hoger. De provincie is hiermee iets duurzamer dan gemiddeld, al zijn er wel verschillen per gemeente.

Dit zijn de duurzaamste gemeenten van Gelderland

Koploper in Gelderland is Barneveld, maar ook in Nijmegen en Culemborg staan veel duurzame huizen. De top 5 gemeenten met - naar verhouding - de meeste duurzame woningen is als volgt:

  1. Barneveld: 48% van de woningen heeft energielabel A

  2. Nijmegen: 44,9% van de woningen heeft energielabel A

  3. Culemborg: 43,4% van de woningen heeft energielabel A

  4. Nijkerk: 43,2% van de woningen heeft energielabel A

  5. West Maas en Waal: 43% van de woningen heeft energielabel A

In Renkum ligt het aandeel woningen met A-label juist het laagst van heel Gelderland. Slechts 20,9% van de huizen heeft hier momenteel dit duurzame label. Ook in Rheden en Aalten (beide 21,5%) staan naar verhouding nog weinig energiezuinige woningen.

“Het A-label heeft verschillende niveaus, van A tot en met A ++++. Hoe meer plusjes hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter huis genoemd. Zo’n energieneutrale woning wekt op jaarbasis net zo veel energie op als dat het verbruikt. Soms zijn deze woningen zelfs energieleverend,” legt de expert Energie van Independer uit.

In Winterswijk meeste energieslurpers

Momenteel heeft 7,9% van alle woningen in Nederland energielabel F of G. In Gelderland gaat het om 7,5% van de woningen. Dit zijn vaak wat oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas.

In Winterswijk en Renkum vind je naar verhouding de meeste energieslurpende woningen: hier heeft zelfs respectievelijk 16,9% en 14,3% van de huizen energielabel F of G. In Duiven komt dit soort huizen het minst vaak voor, slechts 2,4% van de woningen heeft hier een ongunstig energielabel.

Voor meer informatie over dit onderzoek: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/energielabels-2024