NUNSPEET/SPAKENBURG - Een 45-jarige man die voorbereidingen trof voor het plegen van een lanskraak is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden. Ook pleegde de man in 2015 in Nunspeet een woningoverval. De rechtbank spreekt de man vrij van een gemaskerde overval op een vishandel in Bunschoten-Spakenburg.


Lanskraak en woninginbraak
Eind januari 2016 viel de politie de tijdelijke woning van verdachte, een bungalow op een vakantiepark in Nunspeet, binnen. Daar werd een complete thermische lansset gevonden. Dit soort materiaal wordt gebruikt bij het plegen van een zogenoemde lanskraak, het doorbranden van een geldautomaat om zo bij de bankbiljetten te kunnen. Met de set worden temperaturen van boven de 3000 graden bereikt. Volgens de man had hij deze spullen in zijn bezit voor het terug rippen van een van hem geripte partij hennep. De rechtbank gelooft dit verhaal niet. In de tijd dat verdachte is aangehouden was een lanskraak een beproefde methode om geldautomaten in supermarkten te beroven. Daarnaast was verdachte in het bezit van een gestolen Audi met vervalste nummerplaten en is er op een computer in de woning van zijn vrouw gezocht naar plofkraken. Het voorbereiden van de lanskraak heeft de man niet alleen gedaan, een medeverdachte is eerder al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden. Daarnaast maakte de 45-jarige man zich schuldig aan diefstal van geld, sierraden, een paspoort en een autosleutel uit een woning. Een dag na de inbraak is daar een bloedspoor van verdachte gevonden, vlakbij de kluis.

Gemaskerde overval visgroothandel
De man werd ook verdacht van een gemaskerde overval op een visgroothandel in Bunschoten-Spakenburg in het najaar van 2015. De gemaskerde daders staan deels op bewakingsbeelden, waarbij een van de daders volgens de politie een opvallend loopje heeft. Drie personen – waaronder een agent – dachten verdachte te herkennen aan het loopje. Maar er zijn ook personen, waaronder politiemedewerkers, die juist iemand anders aanwijzen. In het dossier zijn verder onvoldoende aanknopingspunten om tot een veroordeling te komen.

Strafmaat
Een lanskraak veroorzaakt doorgaans veel schade en is gevaarlijk voor de omgeving. Niet alleen verliezen getroffen banken flinke geldbedragen bij een voltooide lanskraak, ook hebben dit soort misdrijven een enorme impact op de samenleving. Bovendien was de verdachte in het bezit van een zogenoemde jammer. Dit soort apparaten ontregelen GPS-systemen waar ook hulpdiensten gebruik van maken. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met de ernst van de feiten, maar ook met het feit dat de man veelvuldig is veroordeeld en dat de feiten zijn gepleegd terwijl verdachte zich onttrok aan een eerder opgelegde gevangenisstraf. De rechtbank vindt een straf van 14 maanden passend en geboden, maar omdat de redelijke termijn van 2 jaar overschreden is, legt de rechtbank een gevangenisstraf van 12 maanden op.