EPE - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland houdt een 66-jarige man uit Epe verantwoordelijk voor elf autobranden in zijn woonplaats in de periode tussen eind mei en begin september 2020.


De man, die 1 september 2020 is aangehouden, stond vrijdag 2 juli terecht voor de rechtbank in Zutphen. Tegen hem is onder meer een celstraf geëist van 3 jaar waarvan 2 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

“Met de aanhouding kwam een einde aan een intensief en duur politieonderzoek, en nog veel belangrijker, aan grote maatschappelijke onrust”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

De man heeft bekend vijf autobranden te hebben gesticht, maar het OM meent hem te kunnen linken aan elf branden in Epe in de periode van mei tot en met september. De branden vertonen wat de officier van justitie betreft “onmiskenbare samenhang”. Daarmee is er sprake van “schakelbewijs”.

Bij alle branden was sprake van dezelfde specifieke werkwijze: de brand begon aan de voorzijde van de auto, bij een van de wielen. Alle branden hadden plaats in dezelfde wijk, tot drie keer toe zelfs in dezelfde straat, en steeds rond het tijdstip waarop de verdachte zijn honden uitliet. Zijn echtgenote verklaarde tegenover de politie dat ze de brandweer altijd hoorde vlak nadat haar man de honden had uitgelaten, of als ze net in bed lagen.

Bij één brand is de man kort na de brand in de buurt gezien, en na zijn aanhouding zijn de branden gestopt, aldus de officier. De officier wees op een vergelijkbare Limburgse brandstichtingszaak, waarin het tot een veroordeling kwam voor meer dan de door verdachte bekende strafbare feiten.

De officier heeft bij haar strafeis laten meewegen dat de branden langdurige maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt, en ook dat de man anderen aan gevaren heeft blootgesteld. De verdachte, bij wie een stoornis is geconstateerd, zou ook een behandeling moet ondergaan, vindt de officier. “Hij heeft nog een lange weg te gaan om zijn leven weer op de rit te krijgen.”