HARDERWIJK - De rechtbank veroordeelt zowel een 29-jarige man uit Polsbroek als een 30-jarige man uit Maarssen tot een gevangenisstraf van 7 jaar voor het plegen van een gewelddadige woningoverval in Harderwijk. De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie.


De mannen betraden in de nacht van 9 oktober 2016 de woning van het destijds 84-jarige slachtoffer in Harderwijk. Zij hadden een touw en een taser meegenomen. Ze overvielen het slachtoffer, bonden hem vast met het touw, schopten en sloegen hem. Het duo bewerkte het slachtoffer met de taser en bedreigde hem met een mes. Het slachtoffer hield veel verwondingen over aan dit geweld. Ook brachten de mannen bovenmatig veel schade toe aan de woning en maakten zij vele goederen buit, waaronder sieraden en horloges.

Angst en onveiligheid
De rechtbank neemt het de mannen zeer kwalijk dat zij zoveel niets ontziend geweld toepasten tegen een geboeid, bejaard slachtoffer in zijn eigen woning. Dit is een plek waar hij zich juist veilig had moeten voelen. Dit soort misdrijven zorgt voor gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving.

Schadevergoeding
Tot slot moeten de mannen het slachtoffer ruim 19 duizend euro aan schadevergoeding betalen.