HARDERWIJK/SOEST - De rechtbank veroordeelt 2 twintigers uit Soest voor het hebben van seks met een 20-jarige vrouw die fors onder invloed was van alcohol. Zij krijgen hiervoor allebei een celstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook legt de rechtbank een contactverbod op.

Het duo nam in de nacht van 16 juli 2023 in Harderwijk een dronken vrouw mee in de auto. Vervolgens hadden de mannen op een afgelegen plek gezamenlijk en op diverse wijzen seks met het slachtoffer. De vrouw had inmiddels 112 gebeld. De mannen bekenden tijdens hun rechtszaak dat zij seks hebben gehad met de vrouw.

Vrijspraak verkrachting

De rechtbank spreekt de mannen vrij van verkrachting van de vrouw, omdat niet blijkt dat er sprake was van dwang door (bedreiging met) geweld. De rechtbank veroordeelt het duo wel voor het hebben van seks met een vrouw, terwijl zij wisten dat zij dronken was en daardoor geen weerstand kon bieden aan de seksuele handelingen. Volgens de rechtbank maakten zij misbruik maakten van de situatie.

Andere straf dan eis

De officier van justitie eiste voor verkrachting een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De rechtbank komt tot een andere straf, omdat ze de mannen vrijspreekt van verkrachting. De rechtbank vindt een gevangenisstraf op zijn plaats en legt een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk op. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Ook mogen de mannen geen contact met het slachtoffer hebben.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de mannen gezamenlijk 485 euro materiële schade en 3 duizend euro smartengeld betalen aan het slachtoffer.