PUTTEN - De rechtbank veroordeelt 5 mannen uit Putten, Ermelo, Harderwijk en Doetinchem voor hun betrokkenheid bij een gewapende overval op een hotel in Putten. Drie van de daders waren minderjarig. De straffen variëren van gevangenisstraffen tot leerstraffen.


In de nacht van 27 november 2021 werd het Fletcher hotel overvallen door 2 overvallers. Zij hadden een nepvuurwapen en een machete bij zich. Een van de overvallers was een voormalig medewerker van het hotel. Hij wist daardoor de werkwijze binnen het hotel. Ook wist hij de weg naar de kluizen te vinden. Op het moment dat de nachtportier van het hotel de deur opende om het vuilnis buiten te zetten, sloegen de twee overvallers toe. De nachtportier werd vastgebonden met tie-wraps. Ook werd hij met de wapens bedreigd. De overvallers pakten zijn portemonnee, sleutels van het hotel en zijn telefoon af. De overvallers haalden een groot bedrag aan contant munt- en briefgeld uit de kluizen en kassalades. De daders vernielden voordat zij het hotel verlieten meerdere computerschermen en telefoons zodat de nachtportier niet direct hulp in kon schakelen. De nachtportier kon zichzelf - nadat de overvallers vertrokken waren - bevrijden en schakelde de hulp in van hotelgasten.


Eigen financieel gewin

De rechtbank neemt het de overvallers kwalijk dat zij alleen oog hebben gehad voor hun eigen financieel gewin en niet stil hebben gestaan bij de gevolgen van hun handelen voor de nachtportier, het hotel en ook het algemene veiligheidsgevoel van de maatschappij.


Strafbepaling

De minderjarige overvaller die in het hotel was heeft van de rechtbank 12 maanden jeugddetentie opgelegd gekregen waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De meerderjarige overvaller in het hotel heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen voor de duur van 24 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Daarnaast heeft de rechtbank ook een minderjarige jongen veroordeeld voor medeplichtigheid aan de overval. Hij zette 1 van de overvallers met de machete af bij een parkeerplaats. Vanuit die parkeerplaats vertrokken de overvallers naar het hotel. Deze minderjarige jongen kreeg jeugddetentie opgelegd gelijk aan zijn voorarrest. Ook heeft de rechtbank een minderjarige en een meerderjarige jongen voor het (schuld)witwassen van een deel van de buit van de overval en het voorhanden hebben van een nepvuurwapen veroordeeld. De meerderjarige jongen kreeg een gevangenisstraf gelijk aan de duur van het voorarrest opgelegd. De minderjarige jongen kreeg jeugddetentie gelijk aan het voorarrest, een week voorwaardelijke jeugddetentie en een leerstraf opgelegd.


Schadevergoeding

Tot slot moeten de 2 overvallers een schadevergoeding aan de nachtportier en het hotel betalen.