EPE - De rechtbank veroordeelt een 66-jarige man uit Epe voor het stichten van 5 autobranden tot een gevangenisstraf van 24 maanden. De helft daarvan is voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.


De branden vonden plaats tussen mei en september 2020 veroorzaakten veel gevaar en schade. Er ontstond in Epe bovendien veel onrust door de autobranden. De man pleegde de branden om spanningen af te reageren.

Onvoldoende bewijs voor 6 andere branden

De man werd ook verdacht van 6 andere autobranden. Er is echter onvoldoende bewijs om de man als dader van die branden aan te merken. De handelwijze bij de verschillende branden is daarvoor onvoldoende specifiek. Daarnaast hebben getuigen rondom branden waarnemingen gedaan die niet aan de Epenaar gelinkt kunnen worden.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Bij de man is door deskundigen een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Daardoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank schat de kans op herhaling hoger in dan de deskundigen. Een langdurige en gedwongen behandeling en begeleiding is nodig om herhaling te voorkomen.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan een aantal slachtoffers schadevergoeding betalen. Het gaat om een geldbedrag van in totaal ruim 16 duizend euro.