ELBURG - De rechtbank veroordeelt een 32-jarige man uit Elburg voor poging doodslag en zware mishandeling. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van 14 maanden. Daarbij moet de man een taakstraf van 180 uur verrichten. Het 32-jarige slachtoffer uit Oldebroek werd ook verdacht van geweldspleging, maar krijgt geen straf omdat hij zichzelf mocht verdedigen tegen de man uit Elburg.


Op 23 juni 2018 ging de man uit Elburg midden in de nacht naar het chalet van het slachtoffer in Oldebroek toe, omdat hij boos was over een opmerking die het slachtoffer eerder die dag tegen zijn vriendin (de ex van het slachtoffer) had gemaakt. De man uit Elburg viel het slachtoffer direct aan, waarbij hij het slachtoffer onder andere eenmaal met kracht tegen het gezicht trapte, terwijl het slachtoffer op de grond lag. Hierdoor liep het slachtoffer zeer ernstig schedelletsel op, dat eenvoudig tot ernstig hersenletsel of de dood had kunnen leiden. De man uit Elburg maakte zich hiermee schuldig aan grof geweld.

Geslaagd noodweerberoep man uit Oldebroek

Beide mannen deden een beroep op noodweer. De rechtbank oordeelt echter dat de man uit Oldebroek werd aangevallen door de man uit Elburg. De man uit Oldebroek mocht zich tegen deze aanval verdedigen. De rechtbank ontslaat de man uit Oldebroek dan ook van alle rechtsvervolging.

Overschrijding redelijke termijn

De rechtbank veroordeelt de man uit Elburg tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14 maanden en een taakstraf van 180 uur. Bij de strafoplegging houdt de rechtbank rekening met de forse overschrijding van de redelijke termijn van 2,5 jaar. Verder heeft de man in de afgelopen jaren positieve ontwikkelingen doorgemaakt en is hij sinds dit incident niet meer met justitie in aanraking is gekomen.