HARDERWIJK - De rechtbank veroordeelt een 60-jarige man uit Harderwijk tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een taakstraf van 180 uur. De man maakte zich schuldig aan oplichting, witwassen en valsheid in geschrift.


De man gebruikte in 2013 zijn bedrijf om te doen alsof hij handelde in heftrucks en vriesinstallaties. Daarvoor maakte hij valse facturen en orderbevestigingen op en gebruikte deze ook. Met die facturen konden leningen van banken worden verkregen. De leningen werden nooit terugbetaald en het geld werd weggesluisd.

Hof verwijst zaak terug

De man pleegde de oplichtingspraktijken niet in zijn eentje. Zijn medeverdachten zijn al in 2018 veroordeeld. In de zaak van de Harderwijker verklaarde de rechtbank de officier van justitie niet-ontvankelijk, maar na hoger beroep van de officier van justitie verwees het gerechtshof de zaak terug

Oude zaak

De rechtbank vindt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf niet meer aan de orde vanwege het tijdsverloop. Door de ouderdom van de zaak neemt de rechtbank ook een door de officier van justitie geëist beroepsverbod niet over. De taakstraf moet hij uiteraard wel uitvoeren.