NUNSPEET - De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Nunspeet voor het bedreigen van 2 agenten. Daarnaast had hij diverse wapens - waaronder een vuurwapen - in bezit. De rechtbank legt hem een celstraf van 360 dagen, waarvan 305 dagen voorwaardelijk. Daarbij moet de man een taakstraf van 100 uur uitvoeren.

Op 29 december 2022 spraken agenten - na een melding - met de man. De man zei dat hij iedereen overhoop zou schieten, pakte daarna een alarmpistool dat op een echt vuurwapen leek en draaide zich daarmee in de richting van de agenten. De agenten trokken hun vuurwapen en hielden de man aan. Daarna onderzochten zij de loods. In de loods troffen zij nog meer wapens aan, waaronder een pepperspray, een vuurwapen en een airsoftwapen dat op een echt vuurwapen leek.

Ernstige handelingen

Uit de slachtofferverklaringen bleek dat de bedreiging een grote impact had op de agenten en hun directe omgeving. Zij waren bang dat de man de agenten daadwerkelijk zou neerschieten. Daarbij leverde de man een bijdrage aan illegaal wapenbezit.

Advies deskundigen

Uit het reclasseringsadvies blijkt dat bij de man sprake is van psychische- en verslavingsproblematiek. Deze problematiek staat in directe relatie met zijn gedrag tijdens het delict. De man is in februari opgenomen in een kliniek. Om te zorgen voor gedragsverandering en vermindering van de kans op herhaling, vindt de reclassering het belangrijk dat de man voor behandeling in die kliniek blijft.

Herhaling voorkomen

Om herhaling te voorkomen vindt de rechtbank het belangrijkste dat de man vrij blijft van drugs en wordt behandeld. Als hij nu terug moet naar de gevangenis, zou dat alles wat inmiddels is bereikt op het spel zetten. Dat is niet in het belang van de man en de maatschappij. Daarom legt de rechtbank een celstraf op van 360 dagen, waarvan 305 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De voorwaarden zijn onder andere dat de man in de kliniek verblijft, zich na afloop van de opname in de kliniek ambulant laat behandelen en meewerkt aan alcohol- en drugscontroles.