HARDERWIJK - De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man voor maandenlange stalking van zijn ex-vriendin in Harderwijk. De man en de vrouw hebben samen 2 jonge kinderen. De man krijgt een gevangenisstraf van 228 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Ook moet hij een taakstraf van 100 uur uitvoeren. Om de kans op herhaling te verminderen, moet de man begeleid gaan wonen en meewerken aan psychisch onderzoek en indien nodig aan ambulante behandeling.

In 2021 viel de man zijn ex-vriendin maandenlang lastig. De man stuurde haar via social media vele bedreigende en beledigende berichten. Een deel van de berichten stuurde hij via een nepaccount op naam van een overleden familielid van zijn ex. Daarbij belde hij haar voortdurend en kwam hij bij haar woning. Ook nadat hij een gebieds- en contactverbod met zijn ex had, bleef hij haar lastig vallen. Daarnaast heeft hij haar auto en spullen van hun kinderen vernield. Ook nam hij haar auto mee en zette deze dagen later met lege tank terug in de straat.

Doodsangsten en veel stress

De man veroorzaakte doodsangsten en veel stress bij zijn ex. Het kan niet anders dan dat zijn gedrag ook negatieve gevolgen heeft gehad voor hun 2 jonge kinderen. De rechtbank vindt het handelen van de man zeer ernstig en zorgelijk en rekent hem dit aan. De relatieproblemen met zijn ex en de gevolgen daarvan voor het contact met de kinderen zijn geen enkel excuus voor zijn gedrag.

Therapie blijft noodzakelijk

Inmiddels heeft de man met professionele hulp positieve stappen gezet. Het contact met zijn ex en de kinderen verloopt de laatste maanden zonder incidenten. Vanuit het oogpunt van preventie en in het belang van de veiligheid van het gezin, vindt de rechtbank het noodzakelijk dat de man de huidige therapie blijft volgen. De rechtbank houdt hier bij het bepalen van de straf rekening mee. Tot slot moet de man de schade aan de auto van zijn ex vergoeden.