ZWOLLE/ERMELO - Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist 36 maanden gevangenisstraf tegen een 28-jarige man uit Almere voor het medeplegen van twee forse inbraken bij juweliers, waarbij telkens grote hoeveelheden sieraden werden buitgemaakt.


In Zwolle vindt op donderdag 1 september 2022 rond vijf uur in de nacht een snelkraak plaats. Twee mannen, ze hebben grote tassen en gereedschap bij zich, zetten een krik onder het rolluik van de juwelier en slaan met hamers de pui kapot. Ze kruipen onder het rolluik door en slaan vitrinekasten aan diggelen met hamers en weten daar sieraden uit te pakken. De hele kraak is in twee minuten voorbij.

Op 26 oktober 2022 vindt in Ermelo een soortgelijke snelkraak bij een juwelier plaats, ditmaal iets voor half vijf in de nacht. Ook hier is een roldeur geforceerd, zijn de vitrines ingeslagen en sieraden weggenomen. De eigenaar van de zaak wordt wakker van het inbraakalarm en belt zelf de politie.

De buit van deze twee inbraken bedraagt in totaal ruim 200.000 euro.

Op de plaats delict worden telkens gereedschappen achtergelaten, waar DNA van verdachte op wordt gevonden. Dat leidt uiteindelijk naar de 28-jarige man. Hij kreeg in 2022 in België 20 maanden gevangenisstraf opgelegd voor een ramkraak, gepleegd in 2019. De verdachte werd in deze zaak aan de hand van een DNA-match veroordeeld.

De officier van justitie vandaag tijdens het requisitoir voor de rechtbank in Zwolle: “Het betreffen kennelijk zorgvuldig voorbereide inbraken waarbij vitrines zijn ingeslagen en met brute kracht is binnengekomen. Het behoeft geen betoog dat dergelijke inbraken ernstige feiten betreffen, die niet alleen veel materiële schade en leed veroorzaken bij de slachtoffers, maar ook in zijn algemeenheid zorgen voor een gevoel van onveiligheid in de samenleving.”

Het OM acht de richtlijnen voor een reguliere inbraak te laag en komt uit op een eis van 36 maanden gevangenisstraf: “Qua ernst vertoont dit meer gelijkenis met een ramkraak. Maar ik volg niet de richtlijnen betreffende ramkraken, omdat daarbij een auto of voertuig wordt ingezet om de kraak te plegen, met meer gevaarzetting tot gevolg dan in dit geval.”