ERMELO - Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft besloten om de aangifte tegen een 68-jarige man wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag te seponeren. Het strafbare feit zou hebben plaatsgevonden in Ermelo, binnen het gezin dat in het nieuws is gekomen als ‘het gezin van Ruinerwold’. Het OM is van mening dat het strafbare feit bewijsbaar is, maar dat een andere aanpak dan strafrechtelijke vervolging de voorkeur heeft. De man is ondergebracht binnen de zorg.


De man woonde sinds maart bij een aantal van zijn inmiddels meerderjarige kinderen in Ermelo. Op enig moment is een aangifte binnen gekomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door vader. Gelet op de ontwikkelingen binnen het gezin heeft de gemeente Ermelo de vader eind april een huisverbod opgelegd. De man is binnen een zorgkader geplaatst. Het gemeentelijke huisverbod werd na tien dagen opgevolgd door een gebieds-en contactverbod van het Openbaar Ministerie, in de vorm van een gedragsaanwijzing. Hiermee werd een einde gemaakt aan de mogelijk onveilige situatie.

De gedragsaanwijzing gold voor 90 dagen, een periode die het OM wilde benutten om een beslissing te nemen over de aangifte en te komen tot een passende interventie.

Het OM is van oordeel dat de huidige situatie, waarbij de man ook de komende periode in een zorgkader zit, de voorkeur heeft boven strafrechtelijke vervolging. De vader krijgt passende zorg, terwijl de jongvolwassen kinderen ruimte krijgen voor hun verdere persoonlijke ontwikkeling. Met het sepot komt een einde aan de opgelegde gedragsaanwijzing.