HARDERWIJK/ERMELO - De rechtbank veroordeelt 3 vrouwen uit Harderwijk en een vrouw uit Ermelo tot celstraffen variërend van 12 maanden tot 28 maanden. De vrouwen maakten zich schuldig aan diefstal en poging daartoe.

De vrouwen gingen in juli en augustus 2022 samen naar steden toe waar zij in woonwijken op zoek gingen naar potentiële slachtoffers. Hun doelgroep was steeds hoogbejaarde en/of kwetsbare mensen. 2 van de vrouwen spraken de persoon aan met een kletsverhaal, namen de persoon mee in hun huis of drongen de woning van de persoon binnen. Daar hielden ze de persoon aan de praat. Intussen ging een 3e vrouw de woning binnen op zoek naar geld en sieraden. De vrouwen verlieten daarna de woning. De 4e vrouw bleef in of bij de auto, klaar om te zorgen voor een snelle vlucht.Gevolgd door politie

Met behulp van een tracer onder de auto volgde de politie de vrouwen een aantal keer. Nadat de politie zag dat de 3e vrouw met een ketting in de hand bij 1 van de slachtoffers naar buiten kwam, hield de politie de auto waarin de vrouwen reden staande en arresteerde de vrouwen. De 3e vrouw bleek veel geld op haar lichaam te dragen. In de auto trof de politie ook veel geld en sieraden aan.

Diefstal en poging diefstal

De rechtbank komt in 2 gevallen tot een bewezenverklaring van het gezamenlijk plegen van diefstal en in 2 andere gevallen tot een poging daartoe, aangezien de betreffende bewoners geen goederen misten.

Vrijspraak van poging diefstal

De rechtbank komt in een 5e geval niet tot bewezenverklaring dat geld en sieraden zijn gestolen. De politie vroeg de bewoner en haar dochter 2 keer de woning door te lopen om te kijken of er iets weg was. Beide keren antwoordden zij dat er niets weg was. Een dag later meldde de dochter zich bij de politie dat er heel veel geld en sieraden waren gestolen. De rechtbank heeft gezien de wisselende verklaringen niet de overtuiging dat er goederen zijn gestolen. Wel kan een poging tot diefstal worden bewezen, maar dat is niet ten laste gelegd. De vrouwen worden daarom van dit feit vrijgesproken.

De straffen

Een 47-jarige vrouw uit Arnhem krijgt met een gevangenisstraf van 28 maanden de hoogste straf, omdat ze een omvangrijker strafblad dan de anderen heeft. De rechtbank legt aan een 37-jarige Harderwijkse en een 70-jarige vrouw uit Harderwijk voor hun aandeel een gevangenisstraf op van 24 maanden. Een 28-jarige vrouw uit Ermelo krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, omdat zij maar aan 1 poging en 1 voltooide diefstal kan worden gelinkt.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de vrouwen de schade vergoeden aan de slachtoffers. Het gaat hier om een bedrag van 60 euro aan materiële schade en 2 keer 1.000 euro smartengeld.