NUNSPEET - Op zaterdagochtend 5 december kreeg de politie meerdere meldingen van een groep mensen die in het winkelcentrum van Nunspeet zonder mondkapjes op winkels ingingen. De groep wilde de mondkapjes ook niet opdoen nadat zij daar wel op aangesproken werden door het personeel.


Nadat bekend werd dat de politie was ingeschakeld, ging de groep weer weg. Even later werden zij op straat gezien door BOA’s van de gemeente en ging ook de politie ter plaatse om het gesprek aan te gaan. Agenten wilden de identiteit van de groep controleren, ook omdat groepsvorming niet toegestaan is op straat. Zes personen weigerden hieraan mee te werken en waren erg opstandig tegen alle handhavers. Na meerdere waarschuwingen zijn de zes aangehouden voor het niet tonen van legitimatie. Bij de aanhouding verzette één persoon zich flink en de agenten werden beledigd.

Alle zes zijn inmiddels heengezonden en krijgen een boete voor het niet tonen van legitimatie. Daarnaast krijgt één man een extra bekeuring voor het belemmeren van het werk van de agenten en het verzetten tegen de aanhouding. Eén van de minderjarigen krijgt een bekeuring voor het beledigen. Het gaat om vier volwassen mannen en vrouwen en twee minderjarigen uit de gemeenten Nunspeet en Harderwijk.

Sinds 1 december is de mondkapjesplicht ingevoerd en wordt er door politie, BOA’s en beheerders van publieke gebouwen en winkels gehandhaafd. Het optreden van de politie is er in eerste instantie op gericht om de overtreding te stoppen. Ook zal men indien nodig waarschuwend of verbaliserend optreden bij dit soort situaties. In dit geval was de groep al uit de winkel en was de overtreding gestopt.