GELDERLAND - Moet je binnenkort weer tanken? Hoeveel je precies kwijt bent aan brandstofkosten verschilt sterk per pomp. In Gelderland kost de goedkoopste benzine je momenteel € 1,869 per liter, terwijl je bij de duurste tankstations van de provincie tot € 2,249 per liter betaalt. Een verschil van 38 cent, wat op een volle tank van 50 liter maar liefst € 19 kan schelen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Petrolview.

“De afgelopen jaren is de benzineprijs al flink gestegen. Het is daarom goed om te weten wat het duurste en goedkoopste tankstation van ons land is. Met andere woorden waar moet ik wel of niet tanken”, zegt Menno Dijcks auto-expert bij Independer.

Ook grote prijsverschillen binnen dezelfde gemeente

Binnen de provincie zijn er grote prijsverschillen voor benzine, en zelfs binnen dezelfde gemeente is het vaak verstandig om de brandstofprijzen te vergelijken voordat je gaat tanken. Op lokaal niveau zijn de grootste benzineprijsverschillen te vinden in Arnhem, Overbetuwe, Apeldoorn, Putten en Ede. In deze vijf gemeenten is er 30 cent prijsverschil tussen de duurste en de goedkoopste pompen. Op een volle tank van 50 liter scheelt dat € 15.

Ook in Oost Gelre (€ 13,55), Barneveld en Oldebroek en Voorst (alle drie € 13,50) zijn er grote prijsverschillen tussen de verschillende tankstations, wat op een volle tank flink wat geld kan schelen.

Hier vind je de goedkoopste benzine van Gelderland

De goedkoopste tankstations van de provincie staan in de dorpen Eerbeek (gemeente Brummen) en Silvolde (Oude IJsselstreek). Bij de pompen van ‘Fieten Olie’ betaal je in deze dorpen € 1,869 per liter benzine. Ter vergelijking: bij het duurste station van Gelderland moet je voor dezelfde hoeveelheid brandstof € 2,249 afrekenen. De goedkoopste tankstations in Gelderland zijn als volgt:

  1. Fieten Olie (Eerbeek, Brummen): € 1,869 per liter benzine

  2. Fieten Olie (Silvolde, Oude IJsselstreek): € 1,869 per liter benzine

  3. Tamoil (Doetinchem): € 1,876 per liter benzine

  4. Esso Express (Eerbeek, Brummen): € 1,879 per liter benzine

  5. Goris (Wehl, Doetinchem): € 1,879 per liter benzine

  6. Berkhoff (Oene, Epe): € 1,889 per liter benzine

  7. Esso Express (Aalten): € 1,889 per liter benzine

  8. Tango Keppelseweg (Doetinchem): € 1,889 per liter benzine

  9. Tango Voltastraat (Doetinchem): € 1,889 per liter benzine

De peildatum voor dit onderzoek was 23 en of 24 juni

Besparen doe je door te tanken op een industrieterrein

“Het is vaak lekker makkelijk, je stopt bij een bemande pomp op de snelweg voor een kop koffie, broodje en een tankbeurt. Maar dan zijn niet alleen de snacks een extra kostenpost.

De benzine en diesel zijn namelijk vaak ook flink duurder. Het loont vaak op door te rijden naar een onbemande pomp verder van de snelweg. Vaak liggen de prijzen bij pompen bij industrieterreinen het laagst”, aldus Menno Dijcks auto-expert bij Independer.

Over het onderzoek

Voor dit onderzoek is gekeken naar de 3.093 tankstations waarvan er een tankbeurt is geregistreerd op 23 en/of 24 juni. Dat is gedaan op basis van data van Petrolview, dat is één van Europa’s grootste leveranciers van benzinepompdata.