GELDERLAND - In 2023 werden er in Gelderland 8.400 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 3.3% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 29% hoger dan pre-coronajaar 2019. Vooral Nijmegen bleek onveilig om je fiets te parkeren: in deze gemeente werden namelijk de meeste fietsendiefstallen gemeld van heel Gelderland. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.


Meeste incidenten in Nijmegen

Vooral in Nijmegen sloegen criminelen vorig jaar vaak hun slag met 2.145 fietsendiefstallen. De gemeente telt hiermee zelfs meer dan een kwart van alle gestolen fietsen in de provincie. De top 5 Gelderse gemeenten met de meeste incidenten in 2023 is als volgt:

  1. Nijmegen: 2.145 meldingen van fietsendiefstal

  2. Arnhem: 1.120 meldingen van fietsendiefstal

  3. Apeldoorn: 655 meldingen van fietsendiefstal

  4. Ede: 630 meldingen van fietsendiefstal

  5. Zutphen: 370 meldingen van fietsendiefstal

In Rozendaal lag het aantal gestolen fietsen in 2023 juist het laagst: er werd hier 5 keer melding gedaan van een fietsendiefstal.

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Sterkste toename in Bronckhorst

Het aantal fietsendiefstallen lag vorig jaar iets hoger dan in 2022 (+3,3%). Ten opzichte van pre-coronajaar is de toename een stuk sterker (+29%). Wel zijn er grote lokale verschillen.

In Bronckhorst was bijvoorbeeld de sterkste toename. Hier waren vorig jaar 40 fietsendiefstallen: dat waren er twee keer zoveel als in 2022. Ook in Lingewaard (+83,3%) en Berg en Dal (+81,8) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder.

Niet overal in Gelderland steeg het aantal fietsendiefstallen: in 16 gemeenten was juist een daling, waaronder in Nijmegen, Ede en Tiel. In Lochem nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-33,3%).

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina:

https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023