ELBURG/OLDEBROEK - Op dinsdag 31 augustus bezocht een brede delegatie van de Tweede Kamer de gemeenten Elburg en Oldebroek. Onder leiding van burgemeester Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg en burgemeester Tanja Haseloop-Amsing van de gemeente Oldebroek spraken de Tweede Kamerleden en beleidsmedewerkers met verschillende partijen en personen over de problemen door en gevolgen van designerdrugs zoals 3-MMC, lachgas en de noodzaak om snel tot een verbod op de werkzame bestanddelen van deze soorten drugs te komen.


De delegatie van Tweede Kamerleden bestond uit de heer C. van der Staaij (SGP), mevrouw B. Kathmann (PvdA), mevrouw M. Bikker (CU) en mevrouw I. Michon-Derkzen (VVD). De Kamerleden spraken niet alleen met netwerkpartners, zoals politie en medewerkers van verslavingszorg, maar ook met ouders van verslaafden en met jongeren zelf.

Gesprekken met ouders maken diepe indruk

Vooral de gesprekken met ouders maakten diepe indruk op de Kamerleden. Zo hoorden de aanwezigen over het verdriet van ouders na de zelfmoord door hun zoon. Een andere ouder sprak over de problemen waar je, als ouder van een meerderjarig kind, tegenaan loopt door privacywetten. Groot is daarbij de onmacht die men ervaart door de legaliteit van deze drugs. De inbreng van een groep Elburgse jongeren was gelukkig heel positief. Zij vertelden over hoe ze samen, als vriendengroep, om zijn gegaan met een verslaving in hun eigen kring.

Eerder overhandigden de burgemeesters, op woensdag 2 juni jl. namens vele burgemeesters in de wijde regio, een brandbrief aan leden van de Tweede Kamer. In die brief riepen de burgemeesters al op om haast te maken met het verbod op designerdrugs en de werkzame bestanddelen daarvan.

Burgemeester Tanja Haseloop over de impact van de gesprekken: “Vandaag zijn er aangrijpende verhalen en indrukken meegegeven aan de Tweede Kamerleden; we hoorden over de gevolgen op straat en wat verslaving in de gezinnen doet. Het werkbezoek heeft de urgentie van een verbod bij alle aanwezigen onderstreept en we hopen dat het de Tweede Kamer genoeg handvatten geeft om de minister snel tot actie aan te zetten. Het uitstellen van de drugswet, tot zelfs in 2022, kan echt niet meer.”

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal vindt dat de minister snel een verbod moet instellen: “De verslaving van jongeren aan designerdrugs leidt bij gezinnen, de directe leefomgeving en hulpverleners tot grote zorgen. De verslaving leidt tot een ontwrichtende situatie in het gezin. Of soms sterven er jongeren. Het ontbreken van een verbod creëert een schimmige situatie, één waarin jongeren experimenteren. Wij zien graag dat de minister snel duidelijkheid schept en liever vandaag dan morgen komt met een duidelijk verbod op de bestanddelen.”