Op Landgoed De Grote Bunte in Nunspeet wonen arbeidsmigranten. Dit mag niet volgens het bestemmingsplan. Het college van burgemeester en wethouders (het college) legaliseerde dit gebruik door het verlenen van een omgevingsvergunning voor 3 jaar. Het gaat om tijdelijk gebruik in verband met de voorbereiding van een nieuwe definitieve bestemming van het landgoed. De buren van het landgoed tekenden beroep aan tegen de verleende vergunning, omdat zij overlast ondervinden.
Gemeente mocht vergunning voor tijdelijke huisvesting verlenen
De rechtbank oordeelt dat het college de omgevingsvergunning mocht verlenen. De voorschriften die aan de vergunning zijn verbonden zijn volgens de rechtbank voldoende om onevenredige overlast te voorkomen. Wel schrapt de rechtbank 1 voorschrift, maar de omgevingsvergunning blijft verder in stand. Dat betekent dat de tijdelijke huisvesting van de arbeidsmigranten door kan blijven gaan. Als in de praktijk blijkt dat de voorschriften niet worden nageleefd, is het aan het college om daartegen handhavend op te treden.
Plannen voor woonzorgvoorziening ouderen mogen doorgaan
Het college verleende ook een omgevingsvergunning voor het realiseren van een woonzorgvoorziening voor (dementerende) ouderen. De buren tekenden ook tegen deze vergunning beroep aan, omdat het bouwplan ten koste gaat van hun uitzicht. Daarbij vrezen zij onder meer voor geluidsoverlast. De rechtbank oordeelt dat de gemeente de omgevingsvergunning kon verlenen, omdat er geen sprake is van een onevenredige inbreuk op het uitzicht en de privacy van de omwonenden.
De buren brachten verder aan dat de gemeente deze vergunning niet kon verlenen, omdat het landgoedbos het woon- en leefgebied is van veel beschermde diersoorten. De rechtbank oordeelt dat de gemeente zich op basis van het natuuronderzoek op het standpunt kon stellen dat een aparte natuurvergunning niet nodig was. De rechtbank laat de omgevingsvergunning daarom in stand.