NUNSPEET - Boa’s van onder andere de gemeente Nunspeet en Staatsbosbeheer starten samen een actie tegen avondactiviteiten in natuurterreinen door mtb’ers.


Overdag kunnen we als recreanten in heel veel natuurterreinen mooie wandelingen en uitdagende fietstochten maken. Juist in de nacht geven we de ruimte aan dieren die in de schemer en in het donker opzoek gaan naar voedsel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wilde zwijnen en edelherten. Wanneer er steeds meer activiteiten plaatsvinden in de avond kunnen deze dieren ook dan niet rustig opzoek gaan naar hun eten.

In de zomer is het nog tot laat op de avond licht. Dan is het bos nog toegankelijk om mooie tochten te maken. Maar nu de winter nadert wordt het ’s avonds weer eerder donker. In de afgelopen weken zien de boa’s van Staatsbosbeheer en gemeente Nunspeet steeds meer nachtelijke activiteiten. Vooral mountainbiken in het donker met een grote lamp op de fiets wordt steeds populairder. Uiteraard is dit niet wenselijk voor de rust in de natuurgebieden en daarom dus verboden.

Om deze onwenselijke activiteiten tegen te gaan verscherpen de boa’s het toezicht op mountainbikers die na zonsondergang het natuurgebied in gaan. Bij alle ingangen van natuurgebieden hangen de openstellingsregels. Hierop staat dat de toegang verboden is na zonsondergang en voor zonsopkomst. Iemand die zich in de natuurgebieden na zonsondergang bevindt riskeert een bekeuring van €109,--. Ook kan een bekeuring volgen wanneer iemand geen identiteitsbewijs kan tonen. Wanneer iemand vaker aangetroffen wordt na zonsondergang, dan kunnen er ook andere maatregelen worden getroffen, zoals bijvoorbeeld in beslagname van de mountainbike.

Om dit te voorkomen is iedereen overdag van harte welkom in de natuurgebieden. Zo zorgen we samen voor een mooie natuurbeleving en blijft er ook genoeg rust voor de wilde dieren.