NUNSPEET - Gemeente Nunspeet gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Van de Weerd en Marc Janssen van het meldpunt tekenden daarvoor vandaag een samenwerkingsovereenkomst.


De gemeente ontvangt vanaf nu naast andere organisaties zoals de politie ook direct relevante signalen over criminaliteit en fraude in de gemeente Nunspeet.

Deze informatie helpt de gemeente bij het opsporen van fraude of illegale activiteiten.

Burgemeester Van de Weerd: “De gemeente controleert op een grote diversiteit aan regels, zoals milieuregels, bestemmingsplannen, openbare orde, uitkeringsfraude en misbruik van zorguitkeringen. Dat kunnen we niet allemaal zelf. Burgers zien veel, maar zijn niet altijd in de positie om dat te kunnen of durven melden. Via deze route kan dat toch op een veilige manier."

Vangnet

Meld Misdaad Anoniem (M.) is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij M. wordt gemeld over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal.

Marc Janssen van M.: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Bereikbaarheid

Het meldpunt is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden.