ELSPEET - De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de renovatie van het graf van de Elspeetse verzetsstrijder Hans Blankenberg.


Op de dag dat Hans Blankenberg precies 75 jaar geleden is herbegraven op de Elspeetse begraafplaats (zaterdag 22 augustus) is in kleine kring ‘stil gestaan’ bij het feit dat het herstel voltooid is. De kleinkinderen Jurre en Fedde hebben aan weerskanten van het graf een buxusplant geplant als eerbetoon van de jongste generatie aan hun “verre” oom die zo heldhaftig heeft gestaan voor ons aller vrijheid: ”getrouw tot in de dood”.

Eduard Böhtlingk (volle neef van Hans Blankenberg, hij was zijn oom) is onder de indruk: “De enorme waardering van de Elspeter gemeenschap voor Hans heeft ons als familie echt geraakt. De Hans Blankenberg Memorial Tour van 14 september 2019 staat bij ons in het geheugen gegrift. Alleen al het feit dat zijn herbegrafenis op 22 augustus 1945 is uitgevoerd door de gemeenschap en dat het graf 75 jaar later hersteld wordt, met wederom hulp vanuit Elspeet, ontroert. Een vriendin zei: “Wat een bijzondere oom heb jij! Hij heeft een steen verlegd in de rivier en jij mag zijn goedheid ontvangen”. Zo voelt dat voor ons en, ik denk, ook voor Elspeet”.

Het herstel van zijn graf is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Gemeente Nunspeet, vanuit de Elspeter gemeenschap en de familie Böhtlingk.