NUNSPEET - Momenteel staan de gemeente Nunspeet landelijk bovenaan met de meeste coronabesmettingen in onze gemeente. Reden voor een brief van burgemeester Van de Weerd die hij hedenavond via de website van de gemeente bekend maakte.

De brief van de burgemeester had de volgende inhoud:

Beste mensen,

U heeft het ongetwijfeld gelezen. Momenteel staan we als gemeente landelijk bovenaan met de meeste coronabesmettingen. Met name in Elspeet neemt het aantal coronabesmettingen in rap tempo toe. Dat geeft reden tot ernstige zorg... voor mij als burgemeester, voor ons als gemeente, voor u als inwoner, ondernemer of maatschappelijke instelling.

In het spoedoverleg dat we deze week hadden met de GGD kwam duidelijk naar voren dat de lage vaccinatiegraad en het onvoldoende naleven van de maatregelen rondom afstand houden, testen en quarantaine oorzaken zijn van de toename in de besmettingen. Dat zal u niet verbazen. Zolang we hier niets aan doen, zal corona slachtoffers blijven maken. En daar moeten we ons bewust van zijn. Long covid is een serieuze aandoening waar ook jongeren mee te maken kunnen krijgen. Wat als uw eigen zoon of dochter maanden moet herstellen en niet naar school kan? Als u als ondernemer uw zaak moet sluiten vanwege ziekte of besmettingen? Als u uw kerkgenoten besmet? En jij, wat als jij corona overdraagt naar je kwetsbare opa of oma? Of wat als je hele klas weer in quarantaine moet?

Iedereen mag zijn eigen keuze maken. Wat die keuze ook is, laten we aan elkaar denken en voor elkaar zorgen. Kiest u er om wat voor reden dan ook voor om u niet te laten vaccineren, dan heeft u een extra grote verantwoordelijkheid ten opzichte van uw medemens.

Bij deze doe ik een beroep op u als inwoner om juist nu de maatregelen zo strikt mogelijk na te leven. Houd 1,5 meter afstand, blijf thuis bij klachten en laat u testen door de GGD. Neem de quarantaineplicht serieus als u of iemand uit uw huishouden besmet is. En wilt u gevaccineerd worden? Haal uw coronaprik wanneer het u uitkomt, zonder afspraak. Kijk voor de locaties op www.prikkenzonderafspraak.nl. Daarnaast zijn we in overleg met de GGD om lokale prikgelegenheden te organiseren.

Vanuit de gemeente staan we in nauw contact met huisartsen, scholen, kerken, verenigingen en zorginstellingen. Ook hen vragen we om de coronamaatregelen uiterst scherp na te leven.

Ik merk dat in de samenleving heftige discussies gevoerd worden tussen de voor- en tegenstanders van vaccinatie. Ik roep u op elkaars keuze te respecteren en over en weer verdraagzaamheid te tonen.

Uw en jouw burgemeester,

Breunis van de Weerd