NUNSPEET - Vanmiddag is een monument onthuld aan de Rondweg ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van de Lancaster Maggie. Dit vliegtuig stortte op 13 juni 1944 neer in een roggeakker op het Oosteinde. De nabestaanden van de bemanningsleden waren bij de onthulling aanwezig. Burgemeester Blom en een kleindochter van de piloot onthulden het monument met daarin de opgegraven propeller hub. Het informatiepaneel werd onthuld door leden van de projectgroep: Gerrit Polinder en Wessel Scheer.


Het ontwerp van het monument is mede door input van de werkgroep ontstaan en mogelijk gemaakt door lokale bedrijven in de gemeente Nunspeet. Er zijn ingetogen en duurzame materialen gebruikt met o.a. gecorrodeerd staal en hergebruikte gebakken straatstenen. Het straatwerk is uitgevoerd in de vorm van een vijfhoek met vijf vlakken. De zijden van de vijfhoek zijn allen vijf meter lang. Dit getal staat uiteraard symbool voor de vijf oorlogsjaren.

Het vliegtuig was met bemanning vanuit het Ruhrgebied onderweg naar de thuisbasis in Engeland. De punt van de vijfhoek wijst daarom naar ‘huis’, het noord westen. Wanneer je in een rechte lijn vanaf de punt van de vijfhoek, via de sokkel met motoronderdeel, kijkt naar de achterwand dan zie je (ook als leek) dat dit onderdeel het hart van een propeller is. De vormen van de propellerbladen zijn uit de achterwand ‘gesneden’.