ELSPEET - Er komt mogelijk een nieuwe uitkijktoren aan de rand van de speelweide op de Stakenberg. Hierover is de gemeente in gesprek met de provincie Gelderland.


De provincie is bereid 50% van de kosten te subsidiëren wanneer de gemeente de uitkijktoren verplaatst van het kwetsbare heidegebied naar de rand van het speelterrein.
De huidige uitkijktoren is sinds de zomer van 2023 buiten gebruik omdat het houten geraamte door houtrot en vandalisme is aangetast. Op de nieuwe locatie is het uitzicht vanaf de toren vrijwel hetzelfde, maar is er meer (sociale) controle vanaf de Stakenbergweg en de speelweide.

De bouw van een nieuwe toren in Natura2000-gebied vraagt voor de benodigde vergunningen een zorgvuldige aanpak. Vanwege de wens om de nieuwe uitkijktoren te bouwen van duurzaam hardhout zijn de kosten hoger, daar zal de gemeenteraad zich over gaan buigen.

Wethouder Wichert Stoffer is blij met het aanbod van de provincie: “Ik verwacht dat we medio 2025 kunnen starten met de bouw van de nieuwe toren. We brengen nu in beeld wat de consequenties zijn qua kosten en vergunningen. Het proces gaat wel iets langer duren, maar door de bijdrage van de provincie zien wij nu mogelijkheden voor een compleet nieuwe uitkijktoren, op een betere locatie dan de huidige.”