HULSHORST - In de week van 5 september worden 15 chalets geplaatst voor Oekraïense vluchtelingen op het middenterrein van camping Landrust in Hulshorst. Die week daarop nemen de eerste vluchtelingen hun intrek.

Het gaat om vluchtelingen die tot nu toe veelal bij particulieren waren ondergebracht. Naar verwachting worden ca. 60 vluchtelingen gehuisvest totdat de situatie in de Oekraïne verbetert (maximaal vijf jaar).

De zelfredzaamheid van de Oekraïners neemt toe. De meesten zijn inmiddels al maanden in onze gemeente ondergebracht. Van de volwassenen heeft circa 30% een baan. De kinderen gaan naar De Morgenster in Nunspeet. Daar zijn twee taalklassen voor leerlingen van 6-12 jaar. Kinderen van 4-5 jaar gaan naar de kleuterschool. Dit kan bij elke CNS basisschool. Voor kinderen in de leeftijd van 12-18 jaar is er de Internationale Schakel Klas in Nunspeet.

Elke gezin krijgt een eigen buddy en wordt hierdoor begeleid. Deze buddy’s zijn onderdeel van Nunspeet Biedt Onderdak (NBO). NBO is ook het aanspreekpunt als het gaat om vragen vanuit de directe omgeving/Hulshorst. Via www.nunspeetbiedtonderdak.nl is allerlei informatie te vinden over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente.

De chalets zijn verplaatsbare units, zodat rekening kan worden gehouden met andere ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het in het Raadsakkoord aangekondigde onderzoek naar een multifunctioneel sportpark in Hulshorst.