NUNSPEET - Het Nunspeetse Veluwetransferium is al vele jaren een aantrekkelijk ‘op- en overstappunt naar de Veluwe’. Als het aan het gemeentebestuur van Nunspeet ligt, krijgt dit gebied een upgrade, en wordt het verder ontwikkeld tot een gastvrije ontvangstlocatie en een aantrekkelijke ‘Poort van de Veluwe’ voor vele soorten bezoekers én een startpunt om de Veluwe te ontdekken op een duurzame manier. Peter van ’t Hoog liet zich bijpraten door wethouder Mark van de Bunte en de gedeputeerde en kwam niet met lege handen. Vanuit de Regio Deal Veluwe ontvangt Nunspeet een bijdrage van € 1.322.873 in de kosten van de upgrade. De totale kosten zullen naar verwachting 2,8 miljoen euro bedragen.


De gemeenteraad heeft inmiddels een masterplan vastgesteld. Daarin staat omschreven hoe het huidige transferium in het stationsgebied van Nunspeet aantrekkelijker gemaakt wordt voor de bezoekers van de Veluwe. Deze “ontvangstlocatie” vormt het vertrekpunt voor recreanten die de omliggende Veluwe op een duurzame/groene manier willen beleven en een belangrijk middel/instrument in het bestemmingsmanagement van de Veluwe. Dat is mogelijk door een Veluwesfeer te creëren, het langzamere en snellere verkeer te scheiden, en recreatieve voorzieningen aan te pakken. De upgrade is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling van de Nunspeetse Stationsomgeving. Na aankomst in Nunspeet per auto of trein is het gemakkelijk en aantrekkelijk de prachtige Veluwe wandelend, fietsend of met e-vervoer bezoeken.

Dit initiatief vloeit voort uit de Regio Deal Veluwe. Daarmee ondersteunt het Rijk de regionale inspanningen en de specifieke opgaven van de Veluwe: het grootste aaneengesloten natuurgebied van het West-Europese laagland. De Regio Deal is een stevige financiële impuls voor de samenwerkende partners om de leefomgeving, de economie en de natuur op de Veluwe toekomstbestendig en veerkrachtig te maken. Overigens draagt bij elke Regio Deal de provincie evenveel geld bij als Den Haag. In de komende periode zal het Masterplan verder worden uitgewerkt, naar verwachting zal in 2023 de uitvoering van de plannen starten.

Alles over het Masterplan Poort van de Veluwe Nunspeet