NUNSPEET - De onderdoorgangen onder de Nunspeetse stationsomgeving zullen worden aangelegd door Van Hattum en Blankevoort. Dit bedrijf is na een aanbestedingsprocedure gekozen om de beide spoortunnels (één voor de Elspeterweg en één onder het perron voor fietsers en voetgangers, met een perronopgang en -lift) aan te leggen. Ook wordt een perrondeel vervangen, de perronkap vergroot en de fietsenstalling uitgebreid.


Onlangs had het bedrijf BAM al van de gemeente de opdracht gekregen om de herinrichting van de totale stationsomgeving (minus de aanleg van de spooronderdoorgangen) te realiseren, met ook de verbindingen met de omliggende wegen zoals de Molijnlaan, de Stationslaan, de Industrieweg en de Nijverheidsweg.
Binnenkort starten beide aannemers met de werkzaamheden. Doordat bij het ontwerp is gekozen voor een tracé naast de huidige Elspeterweg blijft deze gedurende het bouwproces toegankelijk. Wel zullen er in het stationsgebied gefaseerd enkele wegen tijdelijk worden afgesloten. Zo wordt van 22 februari tot 17 mei a.s. de F.A. Molijnlaan ter hoogte van het Stationsplein voor het doorgaande verkeer afgesloten.

Veiligheid is een belangrijk uitgangspunt. Regiodirecteur Danou Veenhof van ProRail: “De beste overweg is geen overweg. Met de twee onderdoorgangen in Nunspeet kan iedereen straks veilig doorrijden, doorfietsen of doorlopen. Daar wordt Nunspeet beter bereikbaar van, maar het stationsgebied ook aantrekkelijker”.

Aannemer Van Hattum en Blankevoort heeft zin aan de klus: “In een goede samenwerking en afstemming met ProRail, BAM en de gemeente Nunspeet gaan we een mooi project uitvoeren waar heel Nunspeet de vruchten van zal plukken. We zullen proberen de overlastperiodes zo kort mogelijk houden, en actief communiceren wat we waarom en wanneer doen”, aldus Alexander Heeren, directeur Integrale Projecten van het bedrijf.

Verantwoordelijk wethouder Mark van de Bunte is blij met de keuze voor dit bedrijf: “Wij hebben er het volste vertrouwen in dat Van Hattum en Blankevoort samen met aannemer BAM dit mega project goed gaat uitvoeren. Van de grootste ergernis voor inwoners en gasten werken we aan het mooiste visitekaartje in de regio. Het stationsgebied is over enkele jaren een groene, veilige en aantrekkelijke entree voor iedereen”.

Naar verwachting zijn alle werkzaamheden - inclusief het aanleg van het groen - begin 2026 gereed. Via www.nunspeet.nl/stationsomgeving is het bouwproces continu te volgen.