NUNSPEET - Zaterdag 27 november hebben burgemeester Breunis van de Weerd en wethouder Marije Storteboom symbolisch aandacht geschonken aan 4 Stolpersteine.


Deze Stolpersteine zijn gelegd zijn voor de woning Esdoornlaan 8 en de woning F.A. Molijnlaan 75 (hoek Groenelaantje) in Nunspeet.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig legt Stolpersteine of Struikelstenen in het trottoir voor huizen van waaruit joodse bewoners in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord in concentratiekampen. Er liggen in meer dan 1200 plaatsen in Europa al zo’n 75.000 stenen. Een Stolperstein is van beton, 10 bij 10 cm met een messing plaatje met daarop naam, geboortedatum en plaats en datum van overlijden. Het was de bedoeling dat Gunter Demnig zelf aanwezig zou zijn, maar vanwege de coronasituatie zag hij geen mogelijkheid daartoe.

In de gemeente Nunspeet is tot nu toe één Stolperstein door Gunter Demnig aangebracht, in 2013 bij de Zandhuisweg 84 in Hulshorst. Daarop staat de naam van Maurits Jacobs, die op 37-jarige leeftijd in Sobibor is omgekomen.

Bij de woning aan de F.A. Molijnlaan 75 (hoek Groenelaantje) zijn twee stolpersteine gelegd. Daar woonde al sinds 1921 het echtpaar Matthijs Canter (77 jaar) en Jenny Canter-Lowenstein (70 jaar). In april 1943 gaven zij gevolg aan de oproep om zich te melden in kamp Westerbork. Op 20 april vertrokken zij met de trein van Westerbork naar Sobibor. De overlijdensdatum van beiden is 23 april 1943. Hun zoon Julius (42 jaar) verbleef op Veldwijk in Ermelo en is op 10 april met in totaal 14 joodse patiënten van ‘s Heeren Loo en Veldwijk per autobus naar Westerbork vervoerd. Julius Canter overleed in Sobibor op 16 april 1943.

De twee andere Stolpersteine worden aan de Esdoornlaan 8 gelegd. In de woning die er voorheen stond was een pension, waar Joseph Lion (68 jaar), zijn vrouw Henriette Lion-Herz (63 jaar) en hun twee kleinzonen Gunther (17 jaar) en Walter (16 jaar) Zilversmit verbleven. Zij behoorden tot de Duitse joden die in Den Haag woonden en in 1940 Den Haag moesten verlaten. Zij vertrokken uit Nunspeet op 2 april 1943 naar Westerbork en op 20 april werden de grootouders naar Theresienstadt vervoerd en later naar Auschwitz. Als overlijdensdatum is 31 oktober 1944 aangehouden. De twee kleinzonen hebben Auschwitz overleefd en zijn na de oorlog naar Canada gegaan.

Bij de stolpersteine op beide adressen en ook bij de in 2013 geplaatste Stolpersteine in Hulshorst staat een paaltje met een QR-code. Zo is eenvoudig het achterliggende verhaal op deze adressen te lezen op een smartphone.